dijous, 2 de desembre del 2021

Llibres prohibits

ARTICLE PUBLICAT
DISSABTE 23 D'OCTUBRE DE 2021
AL PERIÒDIC LEVANTE-EMV


El fet, gens inusual, és el següent: l’ajuntament de Castelló de la Plana regala a uns instituts uns lots de llibres (la gran majoria en castellà, tot s’ha de dir, però aquest és un altre tema) seleccionats segons criteri tècnic. Els centres, com no podia ser d’una altra manera, ho agraeixen de tot cor i recullen el regal. D’entrada, res a destacar. Sorprenentment, però, en aquesta ocasió, algú s’escarota bona cosa davant del detall generós de l’administració i llança el crit al cel.

Una associació ultraconservadora, l’esperit encés com una flama per la temàtica LGTBI de les lectures, ix volant al jutjat i hi presenta un recurs. La urgència, afirma amb desesperació, està més que raonada: cal evitar que el mal es propague i arribe a l’estudiantat ja que els farcells de fulls, aparentment innocents, estan que vessen de mala fel. El simple contacte pot provocar un dolor irreparable en la mirada i el cor nivi de les criatures perquè es veu que, una vegada t’han explicat les diferents maneres d’estimar que tenen els éssers humans, et quedes fet pols de per vida. Una jutgessa els fa costat i retira els llibres.

Aquesta gent de pensament únic té la certesa que és el coneixement allò que infecta les ments, no la ignorància. I que acceptar que cada persona és lliure de compartir els sentiments més nobles amb qui desitge és una mostra de degeneració que acabarà destruint-nos. Com qui aterra una albufera per poder caminar-hi damunt, pretenen sepultar l’arc iris de la diversitat del món i deixar-hi créixer, al seu lloc, capes i capes de males herbes.

L’adquisició de la saviesa sempre ha estat unida a la paraula amable, a la lectura i a la reflexió, al debat, a la història dels pobles, a les llengües ben parlades, a la geografia de les terres oblidades, a l’exercici sa del cos, a la investigació dels orígens de les coses. Mai al cultiu de l’odi, l’estigmatització, la humiliació o l’insult. No hem de permetre que la grisor dels seus arguments enterbolisca les llibertats. L’educació de les generacions presents i futures posseirà els colors de la tolerància i del respecte; no la foscor amarga de les seues aspiracions arcaiques.