dissabte, 17 de març del 2018

Efe de falles

ARTICLE PUBLICAT
DISSABTE 17 DE MARÇ DE 2018
AL PERIÒDIC LEVANTE-EMV

Falles. Fragates fenomenals nascudes per foradar el fred fetiller. Fortaleses fetes de fusta i de petjades de muses.
Festivitat. Celebració de germanor que ens encomana fervor i, de vegades, terror.
Filòsof faller. Artista que crea figurants de cartó pedra amb la intenció de traure a ballar faules antigues i d’altres per estrenar. Faquir de l’art satíric.
Festival. De figures simpàtiques, exagerades, insolents i irreverents. Festival, també, de comportaments humans, simpàtics, exagerats, insolents i irreverents.
Festers i festeres. Faisans fastuosos. Fidels a la tradició cultural i lingüística. Ho han de ser. En primera línia.
Faeners i festius. En l’esperit picaresc d’alguns, dies que es barregen. Escrit als llibrets: “Respectar la resta és respectar la festa”.
Fragància. D’oli i bunyols daurats. De sucre acanellat. De núvols de xocolate fumejant. De pólvora. De vapor d’alegria. També de tarquims estranys que alguns deixen anar per voreres i cantons.
Fantasia. Creativitat en grau sublim. Poesia. Classicisme. I innovació. Gosadia. Minúscules revolucions de fusta i pinzell.
Festí. D’explosions: despertà, mascletà i castells, tro de bac, motors de motocicletes, riures i crits. Grande bouffe de colors: vestits, flors i fruites, tapissos, monuments, banderins. Fragor fervorós, de vegades excessiu. Que ens fa pujar a la figuereta.
Fanfara. Música. Bastió de la festa. Sense els forjadors de so, res a escoltar. Res a sentir.
Formiguer. Famílies menudes. Serveis d’ordre. Bandolers abonats. Turistes de fronteres llunyanes. Visitants d’anar per casa. Festejadors feliços. Agranadores. Jardiners. Fotògrafes. Venedors itinerants. Fadrins i fadrines. Floristes. Repartidors de souvenirs. Personal sanitari. Patins. Patinets. Bicicletes. Dia oficial de la Moto. Gent i genteta. Algun ninot indultat. Tots a una, a viure la Festa! Amb el cor estovat, els peus entrenats i, al cap, bona cosa de trellat.
Fulgor. Llums al firmament. Nit del Foc. Filigranes fastuoses. Nit de la Cremà. Flamerada. Falles fetes fogueres. Fumerals de fades.
Foscor. Fem al paviment. Deixalles aquoses. Cridòria. Salvatjada. Veïnat encés com una falla. De vegades, exili forçós.
Fusió. Oci i treball. Casals i espai. Foc i precaució. Carrer i higiene. Música i descans. Masclets i animalets. Alegria i educació. Festa i rutina. Colze a colze.
Foc. Final. I principi.
Espantem el fred.
Enramem els carrers amb raigs de sol.
I que entre la primavera!